Licensvillkor:
Längst ner på det här motivet kommer en källhänvisning som krävs enligt licens, exempelvis: "Upphovsman: Lundberg, Bengt A; Upphovsrätt: RAÄ"
Titel:
Det här är manbyggnaden på den försvunna parten uppe vid ursprungsparten av Bjärges. Masse har mycket påpassligt förevigat byggnaderna innan de revs bort pga skiftet och markens uppstyckning. Stina Jakobsson född Nilsdotter från Kauparve Johan Karlssons part var 61 år detta år och änka. Sonen Oskar Jakobsson ärvde gården, men han och hans familj flyttade och byggde ett litet hus med en liten ladugård ensligt nere vid Aiksmör i socknens utkant. Stina bodde troligen kvar så länge som möjligt på gården innan den revs bort. Vart hon sedan tog vägen är inte känt. Gårdsmiljön var alldeles enastående och dess rivning innebar en stor kulturhistorisk förlust, men så såg man inte på det då.
Denna part av Bjärges tillkom genom delning av ursprungsparten omkring 1750, men manbyggningen tillkom först 1795. Det är en parstuga, först byggd som enkelstuga och sedan med salen t h tillagd. Eftersom salen byggdes större än vardagsstugan t v blev huset asymmetriskt. Taket är täckt med breda falar och eftersom skorstenarna sitter bakåtskjuta från nocken, är troligen falar husets ursprungliga takmaterial. Nockåsen som falarna var instoppade i, vilade på skorstenarnas sidor, därför är de bakåtskjutna. Annars var nog flis det brukliga taktäckningsmaterialet på 1700-talet.
Huset har en entrédörr på framsidan med överljusfönster. Däremot har salen inget fönster på husets framsida. Här stod troligen de väggfasta sparlakanssängarna istället för på baksidan, vilket annars var det vanliga. Men baksidan vette mot söder och kanske ville man ha in solljuset. På platsen för vardagsstugans fönster stod en bod med flackt tak. Eftersom den saknade skorsten och fönster kan den ha använts som källare. Taket har troligen varit täckt med flis. Se Bild 556.
En stenmur skiljde storgården från lillgården på traditionellt vis. Grinden som hade rombrutor upptill och var täckt nertill så att inte ens kycklingarna skulle kunna smita in i lillgårdens trädgård, tycks ha varit vanlig i Lau på 1800-talet, se tex Bild 550 och 569. T v skymtar grannpartens brygghus och manbyggning.
Beskrivning:
År:
Fotograf / Konstnär:
Klintberg, Mathias "Masse" Victor
Utgivare:
Gotlands Museum
Licens:
CC-BY
Platsinformation:
Bildkvalite:
Läs mer här FAQ
i Tryck din egen poster
Har du ett eget gammalt fotografi du skulle vilja förstora och göra en poster av? Det skulle exempelvis kunna vara en bild från din barndom, ett porträtt av din farfar, den där fina bilden från ett fotoalbum hos din mormor eller kanske en bild från huset du bor i.
Bildretuschering och förstora bilder
Reproduktion och reparation av ditt foto - vi ökar upplösning samt förbättrar ljussättning och skärpa på alla bilder innan tryck! Vi kan även hjälpa dig att ta bort repor, fläckar och skador samt återställa gulnade bilder. Skriv ett mejl till oss efter du lagt din beställning om du har speciella önskemål.
Så här gör du för att ta en bild av ditt gamla foto
Tänk på att ha kontrast mellan fotot och bakgrunden samt undvik ljus ovanifrån för att minska skuggor och reflektion när du fotograferar den gamla bilden. Du kan också ladda ner appen Fotoskanner från Google som hjälper dig skanna ditt foto på bara några sekunder. När du har fotograferat den gamla bilden laddar du upp bilden här och designar din poster.